כבד את אביך ואת אימך
מצוות כיבוד אב ואם חקוקה על לוח לבנו כאחת מעשרת הדיברות ועוברת כחוט השני בכל דת ובכל לאום ובכל חברה לאורך כל ההיסטוריה של המין האנושי.
יחד עם זאת ולמרות זאת נתקלתי לאחרונה בפסקי דין שונים ומשונים, שניתנו בבית הדין למשפחה ובבית המשפט המחוזי המחייבים ילדים להשיב כספים לעיזבונם של הוריהם. בניגוד לרצון הוריהם השתמשו הילדים בכספי העיזבון לכיסוי חובותיהם הפרטיים ומבלי שקבלו אישור לכך ממנהל העיזבון.
במקרה אחר בית הדין לענייני משפחה נאלץ לבטל חוזה העברת דירה של קשיש בן 95 לאחד הילדים לאחר שהשתכנע שהקשיש נמצא במצב מנטלי ירוד. התפילה "אל תשליכני לעת זיקנה" מדגישה את הכמיהה העצומה של ההורים לא להינטש על ידי ילדיהם לעת זקנתם ובעת חולשתם הגופנית והנפשית, אלא שלצערנו אנו פוגשים יותר ויותר מקרים בהם ילדים מנצלים חולשתם של הוריהם על מנת לקנות לעצמם רווחה כלכלית ויתרונות כלכליים על חשבון הוריהם ומתוך נכסי ההורים על אף שלא קיבלו את רשותם.
חברה מתוקנת מגנה על החלשים, הזקנים, רפי השכל והחולים בין באמצעות חקיקה ובין אם באימוץ נורמות התנהגות מכבדות מגנות וסוככות.
סדר חברתי תקין יובטח רק אם ישמרו ערכי יסוד אלו ויקובעו בהסדרי ענישה כבדים.
אילו צעדים כדאי לנקוט על מנת לצמצם תופעות אלו?
כתיבת צוואה הופכת כלי ראשון במעלה בחשיבותו המאפשר לכל אדם לקבוע כיצד לחלק את נכסיו לעת זקנתו או לאחר לכתו. צוואה אינה גוזלת זמן ואינה יקרה כלל ועיקר.
בדרך כלל היא מאפשרת חלוקת הנכסים לאחר המוות באופן המיטבי על פי תפיסת הנפטר על פי אמונתו ועקרונותיו. ברוב המקרים קביעת הנפטר מתקבלת בהשלמה גם אם לא תמיד בהסכמה בין היורשים ומייצרת ברוב המקרים שלום בית.
במקרים בהם מורישים מעוניינים להבטיח הכנסה לילדים מוגבלים או לבני משפחה מוגבלים מנטלית ניתן לבצע זאת באמצעות אפוטרופוס או נאמנות משפטית.
כמתכננים פיננסיים אנחנו משכנעים את לקוחותינו להקדיש זמן ומחשבה לנושא הצוואה ויפה שעה אחת קודם. טיפול נכון בצוואה יבטיח לא רק העברת נכסים ליורשים באופן מידי ומהיר אלא גם עשוי להבטיח תכנון מס ראוי ליורשים ולחסוך מהם תשלומי מס מיותרים.
מס העיזבון טרם הושת האיום עדיין קיים ולכן כדאי ואף רצוי להתכונן לבאות לנצל את מפלטי המס הקיימים על מנת לתכנן העברת הנכסים לדורות הבאים.
ועל כך נאמר סוף מעשה במחשבה תחילה!
כתב: ארז לוי, מתכנן פיננסי, מנכ"ל, CFP