לאחרונה התחרט אילון מאסק וחזר בו מהכוונה לראות בביטקוין כאמצעי תשלום לגיטימי עבור רכבי טסלה.
במקביל הודיעה סין, כי לא תאפשר לגופים פיננסים במדינה לבצע עסקאות במטבעות דיגיטליים עבור לקוחותיהם והטילה הגבלות על כריית מטבעות וירטואליים עד כדי מעצרים המוניים. סין האשימה את הכורים בהלבנת הון.
דונלד טראמפ התראיין לאחרונה גם הוא וטען כי הביטקויין הוא מטבע המתחרה בדולר. כל האמירות הללו טלטלו את המטבע ודרדרו את שוויה.
אל סלבדור לעומת זאת היא המדינה הראשונה בעולם, שהכירה רשמית בביטקוין כמטבע חוקי לשימושים יומיומיים. אוסף ההודעות הללו, ששוגרו לאחרונה במדיה התקשורתית, זעזעו את שוק הקריפטו בכלל והשפיעה על שוויו של הביטקויין, שצנח משיא של כ65,000$ המטבע עד לכ-29,000$, ברגעים אלה נסחר הביטקוין סביב 40,000$.
בכתבה זו נענה על מספר שאלות בסיסיות אך חשובות ביותר על מנת להנגיש עבורכם את עולם הקריפטו.
מהו הקשר בין ביטקוין לבלוקצ'יין?
בלוקצ'יין היא טכנולוגית מחשוב המאפשרת פעילות עסקית מאובטחת ללא גורם ניהולי מרכזי.
הביטקוין הוא תוכנה(קוד) התשתית עליה הוא פועל נקראת בלוקצ'יין.
מטבעות וירטואליים לא יוכלו להתקיים ללא טכנולוגית הבלוקצ"ין.
מהו בלוקצ'יין ומה היתרונות שלו?
בלוקצ'יין הוא מעין פנקס דיגיטלי המאפשר רישום מהימן ודיגיטלי של עסקה פיננסית במספר רב של מחשבים בו זמנית ובאופן שלא ניתן לשינוי. בפועל הוא בנוי בצורת "שרשרת של בלוקים"(Block-Chain) כאשר כל בלוק הוא מעין יחידת זיכרון שיכולה להכיל מידע בנפח מסוים(בדומה לכרטיס זיכרון), וברגע שהנפח מתמלא הבלוק נסגר וממנו נוצר קישור לבלוק חדש, שממשיך לתעד ולהכיל את כל המידע הרלוונטי החדש ובמקביל מחובר גם לכל הבלוקים הקודמים ומשלים איתם את המידע החדש.
יש מספר יתרונות משמעותיים בשימוש בבלוקצ'יין במגזר הפיננסי, ביניהם:
שקיפות וביזור– הטכנולוגיה מאפשרת להפעיל מערכת פיננסית באופן מבוזר ולא רק באופן ריכוזי. למעשה אין גורם מרכזי אחד, ששולט בכל המידע(כגון ממשלה או בנק), אלא גורמים רבים המחזיקים בכל המידע בכל רגע נתון וביחד מאמתים את המידע.
העסקאות המבוצעות מתועדות על גבי הבלוקצ'יין וכל אחד יכול לראות אותם(ללא קישור ישיר וברור של השולח והמקבל).
תמונה להמחשה(לקוח מהאתר cryptopotato):
אבטחה– טכנולוגיית הבלוקצ"ין מאפשרת אבטחה רבה יותר מכמה סיבות. האופן בו המידע נשמר(שרשרת של בלוקים) תוך שימוש בהצפנות קריפטוגרפיות ואלגוריתמים אקראיים והפיזור הגדול של המידע בין משתתפים רבים בכל רגע נתון מקשה על האקרים לפרוץ את המערכת ולשנות את הנתונים. מערכות מבוזרות ומאובטחות בטכנולוגיית הבלוקצ'יין מהוות אתגר רציני עבור האקרים. הרבה יותר קל להם לרכז מאמץ ולפרוץ לגוף ריכוזי כמו בנק או מוסד פיננסי מוכר שמחזיק במידע באופן בלעדי ..
עסקאות P2P– מערכת הבלוקציין מאפשרת לפעול ללא גורם שלישי מתווך אשר לרוב תפקידו ליצור אמון בין הקונה למוכר ולקבל על כך עמלה(כגון פייפאל). הטכנולוגיה אשר משתמשת בכלים קריפטוגרפיים עצמה מאפשרת לבצע עסקאות P2P בין מוכר וקונה גם בלי שהם מכירים וללא צורך בצד שלישי שיאמת את העסקאות, ולכן יש הוזלה משמעותית בעלויות.
מהירות, זמינות ועמלות נמוכות – ניתן לשלוח מטבעות דיגיטליים לכל מקום בעולם המחובר לרשת אינרטנט, בכל רגע נתון, גם בימי שבת ובחגים כשהבנקים סגורים. המטבעות יועברו בתוך דקות ספורות ולרוב בעמלות זולות במיוחד בהשוואה לכל מערכות הסליקה המוכרות.
מערכת המטבעות הנסחרות באופן מאובטח בטכנולוגיית הבלוקצ'יין מאיימות על המוסדות הבנקאיים המסורתיים הואיל והאחרונים לא יכולים לשלוט או לנהל אותן . סימן שאלה גדול מרחף לגבי ההשפעה העתידית שלהם על העולם הפיננסי.
כבר כיום מערכות סליקה מבוזרות ובנויות על גבי הבלוקצ'יין מקלות על גורמי טרור, משפחות פשע וגורמים המאיימים על מדינות וממשלות להעביר כספים, כשגם האקרים בוחרים להשתמש במערכות אנונימיות אלו עבור דרישות כופר.
לאחרונה התבשרנו כי אחדד מבתי ההשקעות המובילים פתח קרן נאמנות שתאפשר למשקיע להיחשף למניות חברות המתבססות על טכנולוגיית הבלוקצ'יין כדוגמת ענקיות השבבים אנבידיה ואינטל, לצד חברות טכנולוגיה מובילות נוספות כגוגל, IBM ואמזון. בנוסף, המדד מכיל גם חברות צעירות שעיקר פעילותן בתחום הבלוקצ'יין כחברות בתחום כריית המטבעות הדיגיטליים, זירות מסחר ועוד
לסיכום
מערכת הבלוקצ'יין פתחה אפשריות סליקה והעברות נתונים בין אנשים ובין גופים באופן מהיר מאובטח ומבוזר. לצד האיומים שהיא מייצרת על מוסדות פיננסיים ועל ממשלות, היא עשויה להבטיח מסחר מהיר זול ויעיל בין גופים כלכליים תוך שמירה על ערכו של המטבע. בעולם טכנולוגי ודיגיטאלי קצב השינויים דוחף לאימוץ טכנולוגיות מבוזרות שפותחות אפשרויות מגוונות שייתכן שלא את כולן נוכל להבין כבר עתה.
כתבו : איתי רוזנטל מתכנן פיננסי CFP
ארז לוי מתכנן פיננסי בכיר CFP