החיים הפיננסיים שלנו מסובכים מאי פעם ונוצר צורך בליווי מקצועי ואישי לטווח ארוך, המתכננים הפיננסיים נועדו לתת לכך מענה. אך לא בטוח שכולם יוכלו להרשות לעצמם את השירות.
החיים הפיננסיים של אדם ממוצע היום מסובכים מאי פעם. כמעט כל אחד נדרש לקבל החלטות לגבי השקעות, פנסיה, כספים, לנהל את תקציב הבית והמשפחה בעולם שהופך מסובך ומלא אפשרויות בעוד שתוחלת החיים עולה וההשפעה של ההחלטות האלו על שנות הפרישה מתעצמת. בנוסף, אנשים גם מתוחכמים יותר היום, יש להם יותר שאיפות וחלומות והם צריכים למצוא דרך לחיות את החיים עליהם הם חולמים גם היום וגם בעתיד. כאן נכנס לתמונה מקצוע חדש בישראל ויחסית חדש בעולם – המתכנן הפיננסי. כמעט כולם צריכים מישהו כזה, שילווה ויסייע להם לתכנן את עתידם הפיננסי אך כלל לא בטוח שכולם יוכלו להרשות לעצמם את השירות.
המתכנן הפיננסי הוא איש מקצוע שהוא בעצם מנהל כספים אישי של המשפחה. מישהו שמלווה אותך ובונה לך תוכנית פיננסית לחיים. לפי דן דוברי, יו"ר איגוד המתכננים הפיננסים בישראל, תכנון פיננסי מיועד "לכל מי שיש לו נכסים והוא רוצה לפרוש איתם ולעמוד ביעדי החיים שלו".
הצורך במישהו כזה שילווה אותך בתור אדם פרטי, או משפחה נולד מכמה סיבות. ראשית, תוחלת החיים עלתה. "היום תוחלת החיים היא 83, רמת הסבירות שלך להגיע לגיל פרישה, 65, היא גבוהה ואז יש לך עוד כ-20 שנים לחיות, ויש גם אנשים שחיים יותר", מסביר דוברי. בנוסף, לדבריו, המדינות עברו מעולם של זכויות לעולם של צבירה מבחינת הפנסיה. הממשלה התנערה מהתחייבותיה, ביטלה את הקרנות ואמרה "תשברו את הראש לבד". לכן, יש צורך במי שיסייע לאנשים להגשים את חזון הפרישה שלהם.
גם הציפיות שלנו היום שונות לגמרי ממה שהיה בעבר. "אנחנו עלינו להורים שלנו כפול ממה שהם עלו להורים שלהם", מסביר דוברי. לדבריו, הילדים שלנו יעלו לנו פי 6 עד 8 ובנוסף יש מערכת של ציפיות, או הבטחה שכאשר נצא לפנסיה נוכל לחיות את החיים עליהם חלמנו.
התכנון הפיננסי, לפי משה לרון, מייסד המכללה הבינלאומית לתכנון פיננסי בישראל, הוא בעצם שיטה להתנהלות פיננסית עקבית ומוסדרת. לדבריו, תכנון פיננסי מביא לידי ביטוי קביעת מטרות, תעדוף המטרות, הכרת הנכסים, הבנת ההתחייבויות, בניית הגנות פיננסיות וביטוחיות, תכנוני מיסוי על הון ונכסים, תכנון העברת נכסים בין דורות בתוך המשפחה ויכולת להבין את המערכת הפיננסית האישית או המשפחתית כתמונה אינטגרטיבית.
בהתחשב בעובדה שקיימים היום יועצים פנסיוניים ויועצי השקעות, נשאלת השאלה מדוע צריך עוד מקצוע דומה. ישנם מספר הבדלים בין מקצועות הייעוץ הקיימים לבין המתכנן הפיננסי שהעיקריים בהם הם ההתמקדות בלקוח אצל המתכננים הפיננסים בהשוואה להתמקדות במוצר וכן האובייקטיביות שמבטיחים המתכננים הפיננסיים. "יועץ פנסיוני, לדוגמא, עוסק במוצר.השאלה ששואל המתכנן הפיננסי היא מה הלקוח רוצה להשיג ולא איזה מוצר יש לך כאיש מקצוע להציע לו. לכן, כמתכנן פיננסי אתה יכול לבחור עבור הלקוח מגוון רחב של מוצרים כדי ליישם את התוכנית שלו", מסביר דוברי.
כתבה: מעין מנלה
למאמר המלא באתר www.calcalist.co.il – לחץ כאן