ניהול סיכונים!
כמתכננים פיננסיים אנו מודעים כל העת לחשיבות ניהול הסיכונים. ניהול הסיכונים הוא קריטי בתהליך התכנון הפיננסי. המתכנן הפיננסי מכיר היטב את כלל הנכסים הפיננסיים של הלקוחות שלו לרבות חובות, הלוואות, משכנתאות, נכסי נדל"ן, תיקי השקעות וכו' עוד בטרם הוא בונה את אסטרטגיית ההשקעה. הלקוחות יגדירו לעצמם את המטרות והיעדים בהתאם לסולם העדיפויות שלהם ומנקודה זו נכנס המתכנן הפיננסי לעבודה.
בניית האסטרטגיה היא גם בניית החוסן והביטחון הכלכלי של המשפחה . חוסן ובטחון כלכלי מושתתים על שלושה יסודות ואלו הם:
- איזון תקציבי והגדלת חסכון.
- ניהול סיכוני השקעה.
- ניהול סיכוני חיים.
במאמר זה נתמקד בסיכוני השקעה. כל המחקרים מצביעים על כך שטובי מנהלי ההשקעות בבתי ההשקעות המובחרים מתקשים לחזות את התנהגות השווקים והם בקושי מצליחים להשיג את ממוצע התשואות בשוקי ההון. האמון בקרב המשקיעים נפגע עד שהם מחליטים לנהל את ההשקעות בעצמם למרות שלא צברו את הידע והניסיון המתאימים . הנזק שנגרם כתוצאה מכך הוא בלתי הפיך. ניהול השקעות מחייב ניסיון ,ידע וסבלנות. ישנם מספר עקרונות שחובה עלינו להבין ולהפנים .
לא ניתן לתזמן את שוק ההון !
התנהגות השווקים אינה ניתנת לחיזוי ולמרות זאת, ככול שאנו בוחנים אותה לפרקי זמן ארוכים מסתמנת התנהגות ,שחוזרת על עצמה. התנודתיות בשוק ההון היא גבוהה בעיקר בשוק המניות אולם למרות התנודתיות התשואה הממוצעת לאורך זמן היא הגבוהה מבין כל אפיקי ההשקעה האחרים .
ככול שטווח ההשקעה ארוך יותר ניתן לקחת סיכון רב יותר!
כאשר אנו חוסכים כספים לעת פרישה רצוי להגדיל את הסיכון ולהיחשף לשוק המניות באחוזים ניכרים. הגדלת הסיכון לאורך זמן עשוי להוביל לתשואה גבוהה יותר ולהגדלת החיסכון למועד הפרישה ובהכרח יגדיל את קצבת הזקנה שלנו. לאור העובדה כי תוחלת החיים הולכת וגדלה אנו נזדקק לעתודות כספיות גבוהות על מנת לשמור על רמת חיינו ולכן עלינו לקחת סיכונים באופן מחושב ומושכל. ככול שנהיה סמוכים יותר לפרישה נקטין את הסיכון על מנת לא לספוג הפסדים גבוהים טרם פרישתנו.
גידור סיכוני השקעה !
פיזור נכסי ההשקעה שלנו בין מגזרי שוק שונים ( תעשיה , פיננסים , אנרגיה והייטק ) מגן טוב יותר מפני התנודתיות ומאפשר ליהנות מפירות צמיחתו של סקטור אחד מתוך הרשימה .
פיזור נכסים בין שווקים בארץ ובעולם יספק אף הוא גידור מסוים לסיכונים אלא שבמקרים אלו יש לקחת בחשבון סיכוני פיחות במטבע. לצד מניות ואג"ח שרכשתם בתיק ההשקעות עליכם לבחון גם השקעות בנכסים שאינם מושפעים מעליות וירידות בשוק ההון כמו למשל נכסי נדל"ן מניב לסוגיו : תמ"א , קנייה ישירה , קבוצות רכישה והלוואות שעשויות להעניק תשואה נאה בשוק כה תנודתי .
המתכנן הפיננסי אינו צייד תשואות הוא בוחן את המטרות ויעדי החיים של הלקוחות שלו ומסייע להם לקבוע את הסיכון שיילקח על פי טווח ההשקעה . המתכנן יוודא פיזור וגידור בנכסים על מנת להקטין את הסיכון ואת התנודתיות ויבצע תיקונים בכל מקרה בו סטינו מהמסלול. ליווי ובקרה תהליכית תבטיח הגעה ליעד ותגביר את הביטחון הכלכלי. אחרי הכול, חופש כלכלי מתחיל בתכנון פיננסי .