כתבה: שיר לוי פנקס CFP מתכננת פיננסית
לא פעם נתקלנו בצמד המילים המאיים- תיקון 190.
למען האמת התיקון הזה כלל מספר שינויים בפקודת מס הכנסה ,אך המוכרת והידועה מכולם, הינה החזרת הכדאיות להפקדה בקופת גמל.
אז בואו נתחיל בהקדמה קצרה:
אחרי שכל ההפקדות מינואר 2008 הפכו להפקדה לקצבה (משמע לא ניתן למשוך יותר כספים בסכום חד פעמי) הרי שהציבור זנח את קופות הגמל ההוניות והתחיל לחסוך במכשירים בנקאים חלופיים פיקדונות פק"מ וכיוב'.
על מנת להגביר את התחרות בשוק, מאפשרת המדינה, במסגרת תיקון 190, לחזור ולהפקיד בקופת גמל ולמשוך את הכסף בבת אחת תוך תשלום מס מופחת של 15% על הרווחים הנומינליים (במקום 25% על הרווחים הריאליים כפי שנהוג במכשירי השקעה אחרים). הטבה מעולה במיוחד בסביבת אינפלציה נמוכה.
כמו כן במסגרת תיקון 190 ניתן למשוך כספים שהופקדו בקופות גמל בדרך של קצבה חודשית פטורה ממס בשני תנאים:
בתנאי שהמפקיד מעל גיל 60 ובתנאי שהמפקיד מקבל בפועל קצבה מעבודה (מפוליסה או קרן פנסיה ולא מביטוח לאומי) שגבוהה מקצבת המינימום (4,512 ₪ נכון לשנת 2019).
האם אכן יש בכך בשורה גדולה לעם ישראל? כנראה שלא:
באינפלציה גבוהה עדיף לשלם 25% על הרווח שמעבר לעליית המדד.
יתרונות כלליים דוגמת שקיפות, פיזור, ניידות, דחיית מס ומינוף נוכל למצוא במגוון מכשירי השקעה דוגמת פוליסות חיסכון או קופת גמל להשקעה.
ישנן השקעות אלטרנטיביות מגוונות, שמעניקות תשואות גבוהה ואינן מחייבות סגירה של הכסף ומאפשרות משיכת התשואה ואו הקרן בדרך של תשלומים חודשיים (אנונה ).
היתרון המשמעותי בהפקדה לקופת גמל על פי תיקון 190- הורשה כלומר העברת נכסים לדור הבא !!!
בפטירה של עמית לפני הגיעו לגיל 75, מוטביו יוכלו לקבל את כל הכספים הצבורים בקופת הגמל בבת אחת וללא ניכוי מס.
בפטירה בשיבה טובה בשלב מאוחד יותר, יוטל על המוטבים מס נמוך של 15% על הרווחים הנומינאליים. למעט אם נכנסו בנעלי הנפטר ויבקשו קצבה חודשית פטורה ממס.